Een antwoord op je vragen

Zie jij jezelf wel wonen op Het Zandse Hoogland? Dan kunnen we begrijpen dat je nu al de nodige vragen hebt. Over de planning bijvoorbeeld, het gebied, de woningen en of het allemaal wel financieel haalbaar voor je is. Bekijk snel de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop. Zo ben je al een beetje voorbereid als de woningen straks in verkoop gaan. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via: info@hetzandsehoogland.nl.

Algemeen

Het Zandse Hoogland is onderdeel van het plan Landschappelijk wonen. Het hele plangebied biedt ruimte aan 50 vrijstaande woningen. 35 woningen in Het Zandse Hoogland en 15 kavels uitgegeven door de gemeente Nijmegen.

Het participatietraject voor dit project bestaat uit het informeren van de omgeving. De planvorming wordt tussen de gemeente en de projectontwikkelaar verder vormgegeven. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte.

Ja zeker, je kunt je hier aanmelden om als buurtbewoner en/of geïnteresseerde voor verkoop op de hoogte gehouden te worden. Wanneer er meer informatie bekend is zullen wij je doormiddel van nieuwsbrieven op de hoogte stellen. Daarnaast ben je welkom bij Waalsprong informatiecentrum om vragen te stellen of de maquette van de gehele Waalsprong eens te bekijken. Je kunt zo al een goed beeld krijgen van het gebied dat vol in ontwikkeling is.

Er ligt een onherroepelijk bestemmingsplan dat de ontwikkeling en realisatie van de 50 vrijstaande woningen mogelijk maakt. De omgevingsvergunning(en) om de woningen te bouwen zijn aangevraagd.

Het bouwverkeer zal via de N325 en de toekomstige Dorpensingel het gebied benaderen. In omliggende woongebieden zal dus geen bouwverkeer rijden.

Nee, alle woningen van Het Zandse Hoogland bevinden zich op land.

Ja, alle woningen worden binnen de grenzen van het bestemmingsplan gebouwd. 

De gemeente heeft bodemonderzoek uit laten voeren waaruit blijkt dat de grond geschikt is voor de functie wonen. Daarnaast is de gemeente is verantwoordelijk voor het zogenaamde "bouwrijp maken" van de percelen.

Ja, de woningen worden verplicht aangesloten op het warmtenet van de stadsverwarming.

Overlast is nooit helemaal te voorkomen. Door de inzet van de Bouwapp kan Giesbers, de aannemer van de woningen, de buurt tijdig informeren over eventuele overlastgevende werkzaamheden. Daarnaast houden Giesbers en haar partners altijd rekening met een veilige en praktische bouwroute, zodat buren vrijwel geen hinder ondervinden van groot transport.

Woningen

Kalliste zal de woningen in verkoop brengen.

De vrij-op-naam zijn per bouwnummer zichtbaar op de pagina Aanbod https://hetzandsehoogland.nl/aanbod/#/

De woningen voldoen uiteraard aan huidige wet en regelgeving, zijn energetisch duurzaam en zullen qua architectuur aansluiten op de visie van het gehele gebied. Voor concrete antwoorden omtrent de materialisering van de woningen verwijzen we naar de verkoopdocumentatie, zoals de geveltekeningen en technische omschrijving.

De oevervilla's beschikken over een terras en een dakterras. De parkvilla's beschikken over een tuin, pergola en dakterras.

De oppervlaktematen zijn per bouwnummer zichtbaar op de pagina Aanbod Aanbod - Het Zandse Hoogland - Nieuwbouw in Nijmegen

De omvang van de kavels varieert per bouwnummer. Bij elke bouwnummer is aangegeven hoe groot de kavel is, zie ook Aanbod - Het Zandse Hoogland - Nieuwbouw in Nijmegen.

In alle woningtypen is een inpandige berging opgenomen. Het aanbouwen van een losse garage is niet mogelijk.

Ja, de woningen zijn voorzien van een keuken en sanitair en tegelwerk. Tijdens het kopersbegeleidingsproces is het mogelijk om aanvullende wensen vorm te geven. Dit kan in samenspraak met de door de aannemer geselecteerde showrooms of in samenspraak met een eigen leverancier. Kiest u voor het laatste, dan kies je voor casco oplevering. De kopersbegeleider van Giesbers legt je uit hoe dat precies werkt.

De parkvilla's (met uitzondering van de parkvilla eind) zijn in basis levensloopbesteding door middel van een slaap- en badkamer op de begane grond, de oevervilla's niet.

Alle woningen hebben een vastgestelde omvang. Denk aan een footprint, een vastgestelde hoogte en het woonoppervlak. Uitbouwen en dakkapellen zijn dus ook niet mogelijk. Om de landschappelijke setting van het plangebied te borgen dienen de woningen binnen de vastgestelde kaders te worden gebouwd. Dat komt de doorwaadbaarheid van het plangebied, en daarmee ook de leefomgeving, ten goede. 

Samen met de kopersbegeleider ga je na aankoop van de woning invulling geven aan jouw specifieke woonwensen. Zij helpt je met het maken van de zogenoemde ruw- en afbouwkeuzes. Om je ten tijde van Start verkoop een goed beeld te geven van de mogelijkheden publiceren we het kopersoptieboek en indicatieprijzen van de mogelijkheden. 

De bergingen in de woningen zijn niet ontworpen voor het stallen van auto's. De berging van de Parkwoning kan in optie wel uitgevoerd worden om een auto in te stallen.

De woningen voldoen aan wet- en regelgeving en zullen daarom mogelijk gedeeltelijk voorzien worden van zonwering. In optiesfeer kun je ervoor kiezen extra zonwering te laten plaatsen door de aannemer. De opgenomen zonwering is aangegeven op de verkooptekeningen van de woningen en staat vermeld in de technische omschrijving die bij Start verkoop op deze website gepubliceerd zullen worden.

De woningen worden voorzien van het aantal zonnepanelen dat nodig is om te voldoen aan huidige wet- en regelgeving. Dit kan per woning verschillen, omdat de energiebehoefte van een woning kan variëren door bijvoorbeeld omvang en zonoriëntatie. In de verkoopdocumentatie die bij Start verkoop gepubliceerd wordt staat per bouwnummer een specifiek aantal genoemd.

Bij de ontwikkeling en het ontwerp van de woningen én het gebied houden we sterk rekening met de gehele waterhuishouding en het fluctuerend waterpeil van de Zandse en Lentse plas.

Door de glooiende oeverlijn en variërend waterpeil van de Zandse en Lentse plas is de afstand naar het water wisselend per woning. De afstand varieert tussen ca. 20-45 meter. 

De posities van de nestkasten zijn indicatief opgenomen op de verkooptekening en worden integraal bepaald. Per woning verschilt het of en hoeveel nestkasten in de gevel zijn opgenomen. De nestkasten zijn alleen zichbaar vanuit de buitenzijde van de woning. 

De woningen worden aangesloten op stadsverwarming. Alle verblijfsruimtes zoals woonkamer en slaapkamer worden voorzien van vloerverwarming. De badkamer(s) worden voorzien van een elektrische radiator om de tijdelijke warmtevraag op te vangen. De woningen worden niet voorzien van een airco, maar zijn juist goed geïsoleerd en geheel of gedeeltelijk voorzien van zonwering om de hitte buiten te houden. Een nauwkeurige toelichting vindt je in de technische omschrijving.

Een WTW-systeem zorgt ervoor dat de warmte die normaal gesproken verloren gaat via ventilatie opnieuw wordt gebruikt. Het systeem haalt frisse lucht van buiten naar binnen en voert tegelijkertijd de gebruikte lucht van binnen naar buiten af.

De woningen worden gebouwd onder Woningborggarantie.

Bij het sluiten van de koop- en aannemingsovereenkomsten zijn opschortende voorwaarden van toepassing, waaronder een voorverkoop percentage. In de verkoopstukken zijn de concept koop- en aannemingsovereenkomsten opgenomen waarin de opschortende voorwaarden staan geformuleerd. 

Voor de inrichting van het dakterras dien je rekening te houden met eventuele beperkingen in het gewicht door de constructie van de woning. Hierover lees je in de technische omschrijving meer.

Het is niet toegestaan op deze dakterrassen gebouwgebonden windschermen, privacyschermen en/of pergola's en overkappingen te plaatsen. De gemeente Nijmegen stelt op dit moment het Omgevingsplan (voorheen Bestemmingsplan) en Voorbeschermingsregels vast. Deze regels beperken de vergunningsvrije bouwmogelijkheden. 

Ja, de gemeente Nijmegen stelt op dit moment het Omgevingsplan (voorheen Bestemmingsplan) en Voorbeschermingsregels  vast. Deze regels beperken de vergunningsvrije bouwmogelijkheden. 

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder vergunning een erfafscheiding te plaatsen die hoger is dan één meter, met uitzondering van de erfafscheidingen die vastgelegd staan in de kavelinrichtingstekening. Het is eveneens niet toegestaan om een overkapping of pergola (lees: een overkapping zonder dak) te bouwen.

Op de kavelinrichtingstekening is de positie van de betreffende erfafscheiding in kaart gebracht. Alle inrichting op het kavel is in eigendom van deze eigenaar van dit kavel en dient eveneens door hem/haar onderhouden te worden. Zie hiervoor de omschrijving in de concept leveringsakte.
Bij de bouwnummers 12 t/m 16, 17 t/m 21 en 31 t/m 34 grenst de buitenmuur van bouwnummer 12 t/m 15, 17 t/m 20 en 32 t/m 34 aan de privétuin van naastgelegen woning. De staalkabels die aan deze buitenmuren bevestigd zijn en de bijbehorende beplanting conform de kavelinrichtingstekening dient conform de leveringsakte in stand gehouden te worden. Het eigendom van deze kabel en beplanting is van de eigenaar van deze naastgelegen woning, niet van de eigenaar van de betreffende buitenmuur.

Nee, de gemeente Nijmegen stelt op dit moment het Omgevingsplan (voorheen Bestemmingsplan) en Voorbeschermingsregels vast. Deze regels beperken de vergunningsvrije bouwmogelijkheden.

Nee, de gemeente Nijmegen stelt op dit moment het Omgevingsplan (voorheen Bestemmingsplan) en Voorbeschermingsregels vast. Deze regels beperken de (vergunningvrije) mogelijkheden.

Verkoop

De manier van toewijzen van de woningen wordt beschreven in de Toewijzingsprocedure.

De verkoopstukken zullen vanaf Start verkoop beschikbaar zijn op de website. 

De 35 park- en oevervilla's worden in één fase in verkoop gebracht.

Jazeker! Neem gerust contact op met een van de makelaars Contact - Het Zandse Hoogland - Nieuwbouw in Nijmegen

We selecteren een projectnotaris, waarbij de levering van grond plaats zal vinden. Kalliste werkt samen met Taylor Wessing.

Jazeker! De collega's van Hans Janssen hypotheken helpen jou daar graag bij. Een financiële check, uitgevoerd door Hans Janssen hypotheken of je eigen erkende financieel adviseur, is verplicht. Vergeet niet om de verklaring voor het einde van de inschrijfperiode van de Start verkoop te uploaden in het inschrijfformulier. 

Vrije kavels

De verkoop van de kavels wordt georganiseerd door gemeente Nijmegen. Zij zullen hierover communiceren via www.kavelsvastgoed.nijmegen.nl. Op dit moment is de verwachting dat de vrije kavels in augstus in verkoop gaan. 

Gemeente Nijmegen verkoopt de vrije kavels. De kavels zijn in de beleving wel onderdeel van het plan Het Zandse Hoogland, doordat de visie op het hele gebied van de woningen en de vrije kavels in samenhang is ontwikkeld. De verkoop van deze kavels zal gaan via www.kavelsvastgoed.nijmegen.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Kavelwinkel of het Waalsprong informatie centrum, zie hiervoor www.waalsprong.nijmegen.nl/contact.

Dit wordt bekendgemaakt bij de start van het verkoopttraject via www.kavelsvastgoed.nijmegen.nl.

De vrije kavels bieden elk afzonderlijk ruimte aan één vrijstaande woningen. De bebouwing zal aansluiten op het zogenaamde "kavelpaspoort", zodat de woningen in samenhang met de andere woningen ontworpen worden en de gehele buurt één samenhangend geheel is. De gemeente zal hier bij verkoop van de kavels meer over vertellen.

Omgeving

Doordat toekomstige bewoners van Het Zandse Hoogland de buurt zullen benaderen via de Dorpensingel zal er vrijwel geen toename zijn van gemotoriseerd vervoer in omliggende woonwijken. De bestaande fietsroutes worden gerespecteerd en/of gedeeltelijk omgeleid gedurende de bouw en zijn in het ontwerp van Het Zandse Hoogland weer opgenomen.

Zie hiervoor de omgevingskaart Locatie - Het Zandse Hoogland - Nieuwbouw in Nijmegen, maar de directe omgeving is van alle gemakken voorzien. Je bent snel via de snelfietsroute, met de bus of de trein of met de auto in het centrum van Nijmegen of zelfs Arnhem. Maar ook de Waalsprong zelf, het nieuwe gebied aan de noordzijde van de Waal heeft veel eigen voorzieningen zoals basisscholen, kinderdagverblijven en middelbare scholen, sporthallen, fitnesscentra, supermarkten, drogisten, horeca, bakkers etc. Je kunt hiervan ook een goed beeld krijgen bij het Waalsprong informatiecentrum.

In het midden van het plangebied wordt een natuurlijke speel- en ontmoetingsplek ingericht in combinatie met waterberging. Dit wordt de 'speeldernis' genoemd. 

In de toekomst wordt ten oosten van de Zandse Plas Vossenpels Noord door de gemeente in ontwikkeling gebracht. 

Een geluidsscherm langs de N325 is geen onderdeel van de planvorming van Het Zandse Hoogland. 

Mobiliteit en bereikbaarheid

Het Zandse Hoogland ligt in de Waalsprong, tussen Lent, de N325 naar Arnhem en de voet van Park Lingezegen en is direct gelegen aan de Lenste en Zandse plas. Meer informatie over de omgeving en de locatie vind je hier: Locatie - Het Zandse Hoogland - Nieuwbouw in Nijmegen.

De woonwijk wordt toekomstig voor gemotoriseerd verkeer ontsloten via de Dorpensingel. Gedurende de bouwwerkzaamheden en tot aan openstellen Dorpensingel geeft een bouwweg toegang tot de woonwijk. Bij oplevering van de woningen zal de Dorpensingel toegankelijk zijn of biedt de gemeente een tijdelijke alternatieve route aan.

Het parkeren in de wijk is zorgvuldig opgelost. De woningen worden ieder voorzien van twee parkeervakken op eigen terrein. In de wijk zullen ook nog openbare parkeervakken beschikbaar zijn voor het bezoek. Recreanten van rondom Het Zandse Hoogland worden ontmoedigd om hier te parkeren en hebben voldoende parkeermogelijkheden nabij de bioscoop Pathé en in de P+R Nijmegen-Noord. Gemeente gaat geen betaald-parkeren beleid voeren ten behoeve van de openbare parkeervakken in het plangebied.

Nee, het snelfietspad Rijn Waal blijft gehandhaafd en ook gedurende de werkzaamheden bruikbaar voor (brom)fietsverkeer. Voor het kruisende bouwverkeer worden passende verkeersmaatregelen genomen.

Ja. Alle park- en oevervilla's worden voorzien van twee parkeerplaatsen op eigen terrein. Ook voor de vrije kavels geldt dat op het perceel ruimte moet zijn voor tenminste twee parkeerplaatsen. Het zogenoemde bezoekersparkeren wordt conform de norm opgelost in het openbaar gebied.

Het (fiets/wandel) pad langs het water zal op enig moment verwijderd worden om ecologisch ingericht te worden. Hierna wordt ook een nieuw wandel / waadpad aangelegd. Het fietsverkeer krijgt een nieuwe route via de straat in de woonwijk. 

Ja zeker. Tijdens de bouwfase zijn alle voorzieningen en openbare gelegenheden in het gebied toegankelijk en bereikbaar. Incidenteel kan hier vanaf geweken worden, maar hierbij zal veiligheid van de omgeving en toegankelijkheid altijd voorop staan.

Duurzaamheid

De woningen worden in een hoge mate van duurzaamheid ontworpen. Zo worden de woningen aangesloten op stadssverwarming, is er voldoende ruimte op de daken voor zonnepanelen en wordt een warmte terugwin ventilatiesysteem toegepast. Naast bouwkundige zonwerende voorzieningen wordt in het inrichtingsplan van de kavels ook rekening gehouden met zoveel mogelijk schaduwwerking van bomen en overstekken om de woningen koel te houden in de hete zomers, maar wel de laagstaande zon binnen te laten in de (koude) winters. 

De al aanwezige flora en fauna in het gebied wordt opgenomen in het landschapsplan. In dit plan wordt ook volop ruimte gecreërd voor nieuwe plant- en diersoorten. Een onderdeel van dit uiteenlopende pakket aan maatregelen is de natuurlijke begrazing door de Schotse hooglanders. 

A+++ en afhankelijk van de extra duurzame kopersopties nog hoger.

Schotse hooglanders

Het hele plan is erop ingericht dat de woningen en voorzieningen goed én veilig toegankelijk zijn voor de bewoners. In zekere zin zijn de Hooglanders hoeders van het gebied, doordat ze het gebied begrazen, het gebied jaarrond onderhouden blijft en niet onderhevig is aan de periodieke gazonmaaier van de gemeente én ervoor zorgt dat het gebied rondom de oeverwoningen niet zomaar door iedereen betreedt zal worden. Het gebied blijft op deze manier rustig en privé voor de bewoners en behoudt zijn natuurlijke kwaliteit. 

De Schotse hooglanders zorgt ervoor dat het gebied op een natuurlijke wijze wordt onderhouden, in tegenstelling tot de traditionele grasmaaier. Op deze manier bijft Het Zandse Hoogland een wildernis en zal hier door de seizoenen heen veel ruimte zijn voor biodiversiteit. Hiermee wordt een een ruig oerlandschap gecreëerd. 

In het huidige ontwerp van de openbare ruimte kunnen de hooglanders tot aan de Zandse plas komen, maar niet in de Lentse plas.

Planning

Start verkoop: 28 mei 2025
Einde inschrijving: 4 juni 2025 17:00 uur
Toewijzing: 6 juni 2025
Verkoopgesprekken: juni 2025
Prognose verlening omgevingsvergunningen: eind juni 2025
Prognose onherroepelijke: omgevingsvergunning augustus 2025
Prognose Levering grond: november 2025
Prognose Start bouw: Q4 2025
Prognose oplevering woningen: eind 2026

Het plan voldoet aan de geldende wet- en regelgeving en behoeft geen vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming.

De aansluiting van de woningen op stroom is afhankelijk van het hoofdtracé dat de gemeente tijdig dient aan te leggen. Dit zal ruim voor de geprognotiseerde oplevering van de woningen aangelegd worden.

De gemeente heeft een aannemer geselecteerd voor het bouwrijp maken van het gebied. De prognose planning is dat de gemeente eind oktober '25 de kavels bouwrijp levert aan Kalliste. Kalliste levert de kavels vervolgens door aan de kopers. 

De benodigde vergunningen zijn 14 april '25 aangevraagd. Wij verwachten eind juni een verleende omgevingsvergunning.